||
1
1

Tájékoztató kéményseprésről

Ki végezheti az ingatlanomnál a kéményseprést?

A kéményseprő-ipari feladatok a kéményseprő-ipari szerv (Katasztrófavédelem), vagy kéményseprő-ipari szolgáltató (a továbbiakban: szolgáltató) láthat el. Szolgáltató azon gazdálkodó szervezet lehet, akit a telephelye, vagy székhelye szerinti illetékességgel rendelkező megyei katasztrófavédelmi igazgatóság nyilvántartásba vesz. Az adott megyében nyilvántartott szolgáltatókról a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok közhiteles nyilvántartást vezetnek, amelyet az igazgatóság honlapján is meg lehet tekinteni.

(https://komarom.katasztrofavedelem.hu/18465/kemenyseproipari-szolgaltatok)

Komárom-Esztergom megye területén az alábbi 11 kéményseprő-ipari szolgáltató tevékenykedhet:

• FŐKÉTÜSZ Tüzeléstechnika Kft.
• Kémény Fejér Megyei Kéményseprő és Tüzeléstechnikai Zrt.
• Kétüsz Győr Kft.
• Kétüsz Kapuvár Kft.
• Kéményseprő Ipari Kft.
• Magyar Kéményseprő Kft.
• Magyar Kürtő Szolgáltató Kft.
• Országos Kémény Ellenőrző Szolgáltató Kft.
• Szücs István egyéni vállalkozó
• Szegedi Kéményseprőipari Kft.


Szolgáltató kizárólag gazdálkodó szervezet tulajdonában lévő, vagy székhelyeként, telephelyeként, fióktelepeként bejegyzett ingatlanok esetében végezhet tevékenységet. A szolgáltatás elvégeztetését a gazdálkodó szervezeteknek kell kérni, azonban a felülvizsgálatok megléte jogszabályi előírás.
Azon ingatlanok esetében, amelyek természetes személyek tulajdonában vannak, és gazdálkodó szervezet telephelye, fióktelep nincs bejegyezve 2016. július 1-től a katasztrófavédelem kéményseprő ellátási csoportja (a továbbiakban: ellátási csoport) látja el a szolgáltatást.

A sormunka keretében, azaz előzetes értesítés alapján rendszeres időközönként az ellátási csoport kizárólag a társasházak esetén végez tevékenységet, így családi házaknál a szolgáltatást meg kell rendelni a 1818- as ingyenesen hívható telefonszám 9.1 mellékén. Amennyiben az első kiértesítést időpontjában az ellenőrzést nem tudják végrehajtani 30 napon belüli időponttal egy újabb értesítést helyeznek el az ingatlantulajdonosnál.

Költségviselés
A katasztrófavédelmi szakterület által végrehajtott ellenőrzés minden esetben ingyenes. A szolgáltatásért akkor kell térítést fizetni, amennyiben a második értesítés alkalmával sem sikerül elvégezni a szolgáltatást. A térítéses szolgáltatást minden esetben számlával kell fizetni, így a kéményseprőnek a helyszínen készpénzt nem kell átadni.

Kéményseprők azonosítása

Az ellátási csoport munkavállalói rendelkeznek fekete színű kéményseprő feliratú egyenruhával, fényképes igazolvánnyal, valamint kéményseprés feliratú feliratozott személygépjárművel.

Kéményellenőrzések gyakorisága

A szilárd tüzelésű égéstermék elvezetőket évente, a gáznemű anyaggal üzemelő égéstermék elvezetőket két évente kell ellenőrizni.

Panaszkezelés a kéményseprésben

Az ingatlan tulajdonosa, használója a kéményseprő-ipari szolgáltató tevékenységével összefüggésben panaszával először a kéményseprő-ipari szolgáltatóhoz fordulhat, csak ezek igazolt eredménytelensége esetén nyújthat be panaszt a tűzvédelmi hatóságnál. A kéményseprő-ipari tevékenységet ellátók a panaszok intézésére, az ingatlan használójának tájékoztatására ügyfélszolgálatot kötelesek működtetni, mely szolgáltató esetén legalább telefonos ügyfélszolgálatot jelent. A Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kezeli a kéményseprői-pari tevékenységet ellátó által már elbírált panaszokat. A panaszkezelésben fontos a sorrendiség, miszerint az ügyfelek panaszjogukat először a szolgáltatónál kell, hogy kimerítsék, és ezt követően fordulhatnak panaszhoz a katasztrófavédelem területi szervéhez, Komárom-Esztergom Megye esetében a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz.

A Katasztrófavédelem ügyfélszolgálata

Az ingyenes sormunka iránti igényét időpontfoglalással jelentheti be:

• Online az ügyfélszolgálat oldalon az „időpontfoglalás” elektronikus űrlap kitöltésével
• Telefonon a 1818-as hívószám, 9, 1, 1-es menüpontban
• E-mailben a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen
• Írásban a BM OKF GEK részére címzetten a 1903 Budapest, Pf.: 314. címen
• Személyesen, nyitvatartási időben a megyei ügyfélszolgálati pontokon (Megyei ügyfélszolgálati pontok)


A kéménysepréssel kapcsolatban az alábbi oldalon részletes tájékoztatás érhető el: https://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/

Hírek, aktualitások

Keresés

Copyright © SoftwareAce Bt. Minden jog fenntartva!